Het Corvershof is vernoemd naar de stichter, Joan Corver [1688-1719], raad, schepen en kolonel over een regiment schutters. In 1709 treed hij in het huwelijk met Johanna Trip. Maar Johanna sterft in het kraambed en hun dochtertje kort daarna. Na haar overlijden, hertrouwt Corver met een nichtje van Johanna, Sara Maria Trip[1693-1721]. Het echtpaar woont dan in de Gouden Bocht, aan Herengracht 456. Het tweede huwelijk bleef kinderloos. In 1719 overlijd Corver, in 1721 zijn echtgenote. Bij hun dood laten ze aan de Nederduitsch Hervormde Diaconie een bedrag van ruim 160.000 gulden na. Dat is bestemd voorde bouw van een hofje. De diaconie bezit dan al een weeshuis en een Oude vrouwen- en mannenhuis, maar er is dan nog geen huis voor bejaarde echtparen. Met de genereuze erfenis van Corver kon daarin nu worden voorzien.
In 1723 werd het Corvershof geopend, een monumentaal gebouw met in de voorgevel de wapens van de stichters, drie korven en drie trippen. Het bevatte 28 woningen voor gehuwden en 6 voor ongehuwden en daarnaast nog 5 pakkelders en zolders die werden verhuurd. Door een legaat van Anna Elisabeth Geelvinck, konden in 1757 op een der pakzolders drie woningen worden bijgebouwd. De stichting werd regelmatig bedacht door diverse leden uit de familie en niet alleen in giften. De heren hadden buitenverblijven en landerijen en schonken van tijd tot tijd vette ossen, varkens, hammen, kazen, boter, eieren etc. Tot in 1895 de laatste afstammeling van het geslacht Corver Hooft overleed, hebben de leden van dit geslacht altijd een nauw contact met de stichting onderhouden. De turf- en graanzolder werd in 1924 tot woonverdieping ingericht en dit leverde weer 13 extra woningen op.
De nieuwe stichting komt te staan op een nog onbebouwd erf dat de stad aan het Oude vrouwenhuis heeft geschonken. De bouwwerkzaamheden beginnen in 1721 en twee jaar later kan het Corvershof in gebruik worden genomen. Het gebouw bevatte 28 woningen voor gehuwden en 6 voor ongehuwden en heeft daarnaast nog 5 pakkelders en zolders die worden verhuurd. Door een legaat van Anna Elisabeth Geelvinck, kunnen in 1757 op een der pakzolders drie woningen worden bijgebouwd.
Toegelaten worden alleen echtparen waarvan de man minstens 60 jaar en de vrouw minstens 56 jaar oud is en ze moesten een bepaald aantal jaren in Amsterdam woonachtig zijn en lid van de diaconie. Bij overlijden van een van de twee wordt de ander direct overgeplaatst naar het aangrenzende oude vrouwenhuis, de huidige Hermitage of naar het oudemannenhuis.
Het bestuur van het hof ligt dan bij een commissie die ieder jaar opnieuw uit diakenen wordt samengesteld. De stichting wordt regelmatig bedacht door diverse leden uit de familie en niet alleen in giften. De heren hebben buitenverblijven en landerijen en schenken van tijd tot tijd vette ossen, varkens, hammen, kazen, boter, eieren etc. Tot in 1895, als de laatste afstammeling van het geslacht Corver Hooft overlijd, hebben de leden van dit geslacht altijd een nauw contact met de stichting onderhouden. De turf- en graanzolder werd in 1924 tot woonverdieping ingericht en dit leverde weer 13 extra woningen op. Ook levert de verhuur van kelders en zolders voor het opslaan van handelswaar geld en bovendien bezit de stichting een eigen bakkerij en brouwerij.
Het Corvershof is daardoor een relatief rijke stichting. Een bewoner van het hof ontvangt jaarlijks 52 gulden, waarvan de helft in natura werd uitbetaald, in de vorm van brood, boter, turf en kleding. In de zomer kan men rekenen op twee maal kalfsvlees, in de winter op extra kaarsen, kaas, grutters- en kruidenierswaren en rundvlees om in te zouten. De medische verzorging en medicijnen worden gratis verstrekt.
In 1928 zijn de woningen gerenoveerd en is in elke woning een klein keukentje aangebracht. Het aantal is woningen is teruggebracht tot 33 en sindsdien wonen er geen echtparen meer. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw woonden er studenten, voor ouderenhuisvesting was het pand niet langer geschikt. En in het begin van deze eeuw werd het nog slechts door enkele politiek vluchtelingen bewoond. Maar de regentenkamer die door lekkage in de jaren zeventig flinke waterschade had opgelopen, was inmiddels weer in de oude staat teruggebracht.
In het Corvershof is sinds 2006 al het kantoor van de Protestantse Diaconie Amsterdam gevestigd, en dit is een diaconaal verzamelgebouw worden. Achter het gebouw in ligt de door Mien Ruys ontworpen uitgestrekte tuin.
Naast het Corvershof is sinds 2004 de eerste afdeling van het museum Hermitage Amsterdam gevestigd, dat nu het gehele Amstelhof (vroeger oude vrouwen- en mannenhuis aan de Amstel) beslaat.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.